Home » Handige producten » Vitamine B12 en darmklachten
  • Vitamine B12 en darmklachten

    FC0228-300x300Veel mensen hebben last van buikpijn, winderigheid, diarree, verstopping of een afwijkend ontlastingspatroon. Deze klachten kunnen vele verschillende oorzaken hebben en het is goed om dit bij aanhoudende klachten te laten uitzoeken door een (huis)arts. Op de website darmklachten kunt u veel informatie vinden over diverse soorten aandoeningen en bijbehorende klachten. Ook vindt u informatie over wat u zou kunnen doen aan de klachten.

    Soms hebben buikklachten te maken met een vitamine B12 tekort. Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine en is één van de acht vitaminen van het vitamine B-complex. Ons lichaam is niet in staat om zelf vitamine B12 te maken, daarom moeten we het via onze voeding binnenkrijgen. Wel is het de enige B-vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen.

    In de maag wordt een stofje gemaakt met de naam Intrinsic Factor (IF). Dit stofje zorgt ervoor dat vitamine B12 uit de voeding kan worden opgenomen in het laatste deel van de dunne darm. Omdat het lichaam vitamine B12 opslaat en dus een voorraad heeft, zal een tekort pas na verloop van tijd merkbaar worden. De klachten die dan kunnen optreden zijn o.a. gebrek aan eetlust, slap gevoel, moe en darmklachten zoals bijvoorbeeld diarree Web Site.

    Vitamine B12 zit uitsluitend in dierlijke producten, dus in vlees, vis, eieren, melk en melkproducten. Lever bevat zeer grote hoeveelheden vitamine B12. Groenten, fruit, aardappelen, brood en graanproducten bevatten geen vitamine B12. Een vitamine B12 tekort kan worden aangevuld met behulp van vitamine B12-injecties en/of supplementen. Uw huisarts of een diëtist kan u adviseren.