Home » Handige producten » Het belang van voldoende vitaminen
 • Het belang van voldoende vitaminen

  Vitaminen-landingspage-300x300Vitaminen zijn voedingsstoffen die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Ze spelen een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling, bij het dagelijks functioneren van het lichaam en bij het op peil houden van uw weerstand. Kortom vitaminen zijn van groot belang voor een optimale gezondheid.

  Vitaminen worden (bijna) niet door ons lichaam zelf aangemaakt en daarom is het belangrijk dat we ze via onze voeding binnen krijgen. Er bestaan 13 verschillende vitaminen die we allemaal in een bepaalde hoeveelheid per dag nodig hebben. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vet oplosbare vitaminen (vitamine A, D, E en K) en wateroplosbare vitaminen (de B-vitaminen en vitamine C).

  De Gezondheidsraad heeft voor bijna alle vitaminen en mineralen in Nederland een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) afgegeven. Deze aanbeveling verschilt voor mannen en vrouwen én per leeftijdscategorie. Dat heeft te maken met stofwisseling, lichaamsbouw en leeftijdsfase, een puber in de groei heeft bijvoorbeeld een andere behoefte aan voedingsstoffen dan een man van 65+.

  De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is een gemiddelde voor de betreffende leeftijdscategorie en het betreffende geslacht. Toch is deze waarde passend om aan de behoefte van 97,5% van deze bevolkingsgroep te voldoen.

  Sommige mensen hebben een aangepaste behoefte aan vitaminen en mineralen door bijvoorbeeld leefstijl, zwangerschap of ziekte. Zo hebben sporters bijvoorbeeld extra selenium, koper en zink nodig. Deze extra vitaminen kunt u binnen krijgen door meer gezonde voeding te eten, dus grotere hoeveelheden. Lukt dit niet dan kunt u een vitaminepreparaat naast uw voeding gebruiken.

  In principe heeft u geen extra vitaminen en mineralen nodig wanneer u gezond en gevarieerd eet. Dit zal misschien niet altijd lukken, u kunt dan gerust een vitaminepreparaat gebruiken. Op deze manier gebruikt u een supplement zoals deze bedoeld is namelijk als aanvulling op uw dagelijkse voeding.