Home » Nieuws » De belangrijkste vitaminen voor afvallen
 • De belangrijkste vitaminen voor afvallen

  Vitaminen-landingspage-300x300

  Afvallen is voor velen geen gemakkelijk proces en we hebben maar al te vaak zoiets als een voornemen met Nieuwjaar nodig om weer eens te beginnen de overtollige kilo’s kwijt te raken. Wat het verder nog moeilijk maakt is het feit dat we onze gebruikelijke levensstijl, de stijl die heeft geleid tot overgewicht, moet veranderen, aanpassen of zelfs geheel overboord moeten gooien. Dit kan op twee manieren: kortdurend via een of ander extreem dieetprogramma of voor de lange termijn door geleidelijke aanpassing van onze eetgewoonten. In die laatste spelen vitamines een heel belangrijke rol.

  Vitamines en afvallen

  Essentieel in een aanpassingsprogramma staat voldoende en goed voedsel. Dat wil zeggen dat we genoeg eten, zeker niet te veel eten en dat ons voedsel alle noodzakelijke voedingsstoffen dient te bevatten: koolhydraten en vetten (energieleveranciers), eiwitten, vitamines en mineralen (van invloed op de processen in ons lichaam). Vitamines, dus alle vitamines (A, B-complex, C, D, E en K) zijn van belang voor een gezonde levensstijl, dus ook en vooral bij pogingen teveel aan gewicht kwijt te raken. Hierbij is een zeker evenwicht geboden: te weinig is niet goed, te veel in sommige gevallen (A, B6) ook niet.

  Zijn er vitamines speciaal effectief?

  Ja, dat zijn die vitamines, die extra werkzaam zijn bij processen die te maken hebben met het uiteindelijke doel, het verlies van overtollig vet.
  Een aantal vitamines uit het B-complex springen er hierbij uit:
  B1: zorgt voor verbranding van koolhydraten
  B2: goed voor de spijsvertering
  B3: haalt energie uit vetten en suikers
  B5: breekt vetten en koolhydraten af
  B6: ook al nodig voor een goede spijsvertering
  Daarnaast:
  C: goed voor de weerstand en houd je dus fit om bijvoorbeeld het bewegingsgedeelte van je afvalprogramma uit te voeren
  D: de enige vitamine die door het lichaam aangemaakt kan worden onder invloed van zonlicht. Deze stof is verantwoordelijk voor het vervoer van calcium door je gehele lichaam en calcium is een mineraal dat in vrijwel elk proces in je lichaam een rol speelt.

  Conclusie

  Het is en blijft erg belangrijk te beseffen dat alle vitamines in de juiste hoeveelheden noodzakelijk zijn voor een gezonde levensstijl. Het is echt niet zo dat je door extra inname van bovengenoemde vitamines extra of sneller zult afvallen. De meeste zullen bij een overschot het lichaam weer verlaten, maar sommige worden opgeslagen en kunnen zelfs gezondheidsrisico’s met zich meebrengen